My NUFFNANG!!

About Me

Foto saya
"Usah sangka orang yang serba kekurangan itu tidak membahagiakan, ada kalanya dia lebih mengerti."

26 Mac 2013

NOVEL BARU



ASSALAMMUALAIKUM....

HARI INI KAN EN. SUAMI TERSANGATLAH BAIK HATI TELAH BELANJA SAYA MEMBELI NOVEL...BANYAK TU....KAN..KAN..KAN....9 BUAH NOVEL TOTAL HARGA RM154.00 SELEPAS DISKAUN SEHINGGA 25%. BELI KAT MANA?? EMMM...KAMI KE SHAH ALAM, BELI DI KARANGKRAF MALL....MENGGILER KEJAP WAKTU KAT SANA...KALAU TENGOK SEMUA NAK...HEHEHEHE. APEPUN, TERIMA KASIH KAT EN. SUAMI...NI YANG WAT BERTAMBAH SAYANG NI....I LUV U CIKGU, OPSS...NI TAJUK NOVEL BARU BELI TADI DA....




GILERR KENTANG BANYAKK....YAAAHHHOOOOO....TAK SABAR NAK BACA....HIHIHI

my new collection....


OKAYLAH...NAK LAYAN NOVEL DULU


Jom Makan ~ WESTERN BOLLYWOOD JJCM 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA

26/3/2013 ~ N3 hari ini nak kongsi cerita apa pn. isteri dan en. suami ni dah buat...hehehehe suspen jer bunyinyer. Takdela...kami pergi ke Kuala Lumpur, berjalan2 saje2...cuti time...xde ape nak di wat...tetiba teringat pulak pada makanan western yang kami tengok kat rancangan JALAN2 CARI MAKAN TV3 yang lepas....bukan main sedap lagi si Iqram Dinzly tu makan...sungguh menyelerakan. Segmen bila?  

Episod 10;  
WESTERN, BOLLYWOOD CAFE,
AU3, KERAMAT BAWAH MENARA JENTAYU

012-6663970 (Encik sahlan)
 


Ape lagi..kami pun terjah la gerai tu...Kami tiba jam 6.30 petang...itu pun hampir terlajak mencari gerai Western Bollywood tu...sebab sepanjang perjalanan banyak gerai2 dikiri kanan jalan tersebut, nasib baik kami dibantu oleh 'Google Maps', kalau tidak bertambah sesat barat la kami. Setibanya disana...pekerja itu masih kemas2 barangan lagi...kami duduk, amik order n tunggu sehingga pukul 7.15 petang baru dapat makan. Mungkin nasib kami baik sampai awal dan terus order...sepanjang menanti, pelanggan yang datang semakin ramai... 

sebahagian dari pengunjung awal yang menunggu pesanan




BEEF STEAK ~ RM6.50 Menu pilihan saya....hehehehe




CHICKEN MIX GRILL; CHICKEN + FISH + SOUSAGE ~RM6.50 Menu pilihan en. suami...




JJCM 2013 ~ Bukti kami dah sampai...



Muka teruja sementara menunggu....x sabar sebenarnya...hihihi


# Kesimpulan yang boleh saya buat, setiap orang mempunyai cita rasa yang berbeza...mungkin pada saya rasa makanan di gerai ini sangat biasa (mungkin jangkaan saya yang terlampau tinggi sebab tengok kat tv sangat la sedap....walhal rasanya....sangat biasa)
Dari segi bintang (taste makanan) saya bagi 2 sahaja....lain2 no komen...hehehehe

# Mohon maaf jika ada yang tak setuju....mungkin betul jugak ade pendapat yang mengatakan sepadan rasa dengan harga, so kepada yang belum mencuba...tolong jangan cuba bayangkan rasa makanan itu....kalau ada angan2 abaikan sahaja...takut2 nanti balik kecewa.






 

25 Mac 2013

Terima Kasih Karangkraf

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA SEMUA

Hari ini saya dan en. suami nak share citer pasal Karangkraf....ala bukan ape, hari tu waktu Karangkraf wat Pesta Buku hari tu...saya n en.suami ade le melanggan beberapa buah majalah...dan hasilnye...hahahahaha tengok aje la gambar kat bawah tu...


selain dari chopper, barangan letrik yang kami dapat wat kali ke 3 berturut2 ialah vacuum...hehehehe giler banyakkan? Kami juga dapat baucer Taman Tema Bukit Gambang dan Baucer makan di Pizza San Francisco


Hahahaha...ini lah baucer yang kami dapat tu..
Gillerr kentang....banyak tu nak makan berdua...ape lagi melantak la


 

so, semalam...Ahad 24/3/2012...kami pun ape lagi...gi melantak ler...tambahan pulak dah memang kat Damansara...cari kedai n terjahhh le ooiii.


Alhamdulillah...jumpa jugak akhirnya kedai nyer...



Pilih2...jangan tak pilih....poning kepalo den


happy betul  en.suami...makan time yeahh;
Terima Kasih Karangkraf....


Tadaaa...ini lah menu pilihan saya...Seafood Marinara


Menu pilihan en. suami....pizza


Jemput makan semua....


Aik...bertambah chubby la kalau selalu macam ini...
(memang dah chubby pun...huhuhu) 


# disebabkan kekenyangan yang melampau, kami tapau aje dessert yang kami order...hehehehe

# apepun terima kasih kat penaja...opss..lupa plak nak bagitau, pelayan kat restoran tu punya layanan sangat superb...dan suasana kedai pun best....bile2 nak makan lagi boleh mai.

Yang I-Deun ~Pianist at The Curve

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

N3 hari ini saya nak kongsi satu perkara...saya n en. suami pergi lah berjalan2 ke The Curve,hari Ahad yang lepas, tetiba dari jauh terdengar alunan piano yang sedang dimainkan oleh seseorang...sangat sedap didengar dan bermacam2 lagu yang dimainkan oleh mamat ini. Tengok detail yang ada...oohhh orang Korea...sangat pandai bermain piano.

kepada sesiapa yang nak menyaksikan persembahan Yang I-Deum
boleh tengok kat gambar di atas ye...



Ramai yang berhenti menyaksikan persembahan dia. Yang membuatkan saya kagum bila dia memainkan lagu artis tempatan Francisca Peter, Raja Ema, Emy Search dan Sheila Majid. Lagu antarabangsa tu saya tak heran sangat...tapi lagi syok bila dia mainkan lagu Gong Xi Fa Cai...hehehehe macam raya plak rasanya.


Wah, bergaya sungguh....lagu yang beliau mainkan sangat memukau ;)



Hasil dari tanya dr. google, saya dapatkan sedikit info tentang beliau;



Yang I-Deun, is a mix of Korean-Portuguese-Armenian-French (Yes, he has a mix of 4 different races), grew up in Kuala Lumpur and lived most of his life traveling from KL to Singapore with his family. He started playing the piano since he was 6 years old.



Kepada sesiapa yang nak dengar persembahan Yang I-Deum, boleh klik kat sini


Lagu  ini  pun best.

p/s: terima kasih kepada adriantam kerana membenarkan sharing. 

Sejarah Rumah Kami

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA SEMUA....

Hari ini saya bercuti...pergi mana??? x ke mana2 pun..saje jer nak temankan en. suami time2 school holiday ni....(baik x saya....perasan!!!!)

Tengah2 membelek2 lappy en. suami ni saya terjumpa bahan bukti 'Sejarah Rumah Kami'. Ha...bunyi jer dah penting....kan...kan...kan....

Nama pun dah sejarah...kat sini saya nak share gambar=bukti 'asal usul Rumah Kami'

^^

^^

^^

tada........

  • Ini lah wajah sebenar rumah kami yang masih dara gitu....hehehehehe




  • Rumah dari pandangan hadapan......tengok terus suka....ciri2 yang ade menepati citarasa kami...
  • rumah ini bukan corner lot tapi n lot...yang mempunyai keluasan yang terbesar di taman ini satu2 nye. 
  • Jarak rumah yang tidak jauh dari jalan besar 5 min jer dah sampai kedai, urusan2 rasmi kerajaan sebelah rumah jer...jalan kaki dah sampai, menguatkan lagi pilihan kami. 
  • Lebih bagus lagi bile kami beli rumah ini tanpa perlu mengunggu rumah ini disiapkan tetapi kami beli rumah terus boleh pindah.  Sebarang masalah ditipu pemaju tidak timbul lagi.




































































 
  • Ha...inilah wajah orang yang bertanggungjawab merasmikan pembukaan pintu rumah....ingat lagi time tu, balik dari kerja en. suami membawa aku untuk menunjukkan rumah itu sah milik kami setelah mendapat kunci rumah....
  • Perasaan time tu jangan di tanya...terasa macam mimpi jer....ialah selama ini duduk menyewa...dah banyak kali berpindah randah dan sekarang aku bersyukur sangat2 sebab telah memiliki rumah sendiri....biar kecik asal ade tempat berteduh.
 ^^

^^

^^

selepas mendapat kunci, kami terus memulakan kerja2 renovation skit sebelum pindah masuk ke rumah....jom layan gambar2 yang ado ni....

^^

^^


  • Rumah yang dalam pembinaan....sedikit tambahan pot dapur, parking keta.....mozek 1 rumah dan cat 1 rumah.....yg lain2 kekal....

  • Ini pandangan hadapan rumah yang masih dalam pembinaan....




  • kerja2 mengecat dalam rumah....(mesti korang tgk, eh xde color ape pun...hihihi...warna rumah kami dalaman putih uols....tetapi setiap bilik color lain2...hehehehe) dan kerja2 pendawaian letrik tuk lampu dan kipas....


  • Bilik Tidur 1 ~HIJAU

  • Bilik Tidur 2~UNGU (Romantis gitu...)


  • Ha...ini ruang dapur kami yang baru...baru la selesa sikit...


Walaubagaimana pun...ini semua kenangan, kami dah beraya dua kali kat rumah baru ini....sekarang dah boleh lena tidur, dah tak payah pikir, nak menyewa kat mana plak........lagi satu, selagi sihat dan muda, baik bersiap sedia beli rumah sebab harga rumah sekarang melambung mahal bukan main lagi....sediakan payung sebelum hujan.




~sekian, terima kasih~






19 Mac 2013

CeKoDoK CiNCaNG


ASSALAMMULAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA 

N3 Kali ini nak kongsi 1 pengalaman baru wat diri saya. Pertama kali mendengar orang buat cekodok pisang tak payah lenyek / blend pisang tu....TETAPI......DICINCANG2 kasar jer...cepat dan mudah. Info ini saya dapat dari en. suami....kat tempat dia ngajar tu ade wat potluck...dan adelah seorang cikgu otai ni bawak cekodok pisang...dan uniknyer...bila makan bukan seperti cekodok pisang biasa...rasanye lebih tebal rasa pisangnya. Bile cikgu otai tu story camne nak wat cekodok pisang yang sedap, dia kata....x payah leyek...cincang sahaja dah mencukupi....baru terasa pisang tu...Sesiapa yang ada kesempatan boleh lah mencuba ye...

Bahan2 nak wat cekodok tetap sama....cuma lagi power kalau ada kelapa parut sikit...baru terasa lemak2 dia....okey...Selamat Mencuba.



Hasil cubaan pertama....hehehehe....layannnn...emmm sedap

MaTTa FaiR 2013


ASSALAMMUALAIKUM SEMUA.....


Hari ini saya nak citer pasal MATTA FAIR 2013 yang berlangsung pada 15 -17 Mac 2013 di PWTC, Kuala Lumpur. 





Buat pertama kali dalam sejarah hidup aku n en. suami.... menjejakkan kaki ke MATTA FAIR 2013 ni (terpegun sat, mak aiii ramainyer orang yang nak melancong). Hehehehehe.....citernyer gini yang menyebabkan aku n en. suami terjebak sampai ke MATTA FAIR 2013 ini. 

Bulan 5 nanti, insyaallah...kami merancang nak gi UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE, nak dijadikan sejarah....ade plak MATTA FAIR ni...ape lagi, kami pun plan ler nak beli tiket kat sana terus. Kami pergi pada hari terakhir, Ahad. Bermula dengan 'berwhatsapp' seorang kenalan 'Cilala' rakan seangkatan yang akan ke USS, kami pun mulakan misi mencari tiket USS...TETAPI sebelum itu, nak masuk ke MATTA FAIR 2013 ni nak kena beli tiket masuk dulu,  RM4.00 per person.


Ha...ini lah my fren...Cilala nama manje dia..
hihihi...nampak tak betapa terujanyer muka kami ini.....
kami dibekalkan dengan beg serta beberapa pamplet dan tag biru tu nak kena pakai kat pergelangan tangan sebagai bukti sebelum masuk ke dalam dewan di PWTC nanti.
# Terima kasih kat en. suami yang sudi menjadi cameraman....muaaah luv u abg.

Hasil rondaan dapat lah kami mencari tiket dengan harga yang sangat murah, serendah RM155.00 per person. Tempat lain memang tak dapat lah harga ini. Apa lagi, kami terus la beli tiket tersebut.....hooorrraaayyyy, Alhamdulillah syukur....berjaya juga misi kami hari ini...itu pun jenuh jugak berjalan mencari dan terus mencari....tetapi sambil2 tu, mata kami ni gatal2 juga menanya2 promosi ke tempat2 lain jugak...cuba nasib orang kata....untung rembat...rugi tinggal...hahahahaha.


Hahahaha....ini la dia tiket original o.k...bukan booking ayaq liuq tau....
tempat lain semua kena booked jer....dan letak deposit.
USS......tungguuuu....kami maiiii.....


# Kami diduga lagi bile en. suami sebenarnya tidak membawa cash money. Ingatkan nak guna debit card aje...rupanye kena charge tambahan....ape lagi menunggu plak en. suami mencari mesin ATM. W/bagaimanapun, dugaan pertama berjaya ditempuhi, semoga rancangan kami ke sana nanti tiada halangan...Amin.
Sempat jugak kami bergambar dengan maskot 'Beruang Koala'....eh, betul ke? Hentam la labu....maskot2 ini dijadikan tarikan kepada pengunjung. Apa pun, kami benar2 terhibur.


Oh yea, hampir terlupa pulak, saya dan en. suami sempat jugak membeli tiket masuk ke Aquaria KLCC.  Harga RM28.00 per person. Harga biasa RM38.00 per person untuk pemegang MyKad (Adult). Beza jugak harga tiket tu ye bila tak de promosi rupanya...apepun untong jugak. Hehehehe, kesian kan??? Baru nak gi Aquaria....xpelorrr, janji pernah sampai.


Info lanjut pasal Aquaria KLCC ni korang boleh lawat kat sini 



Okeylah ini lah kisah kami yang first time KE MATTA FAIR 2013....BYE2





18 Mac 2013

Rumpai Laut Kolegen

Assalammualaikum 

Hari ini saya nak kongsi cerita tentang RUMPAI LAUT KOLEGEN dari Sabah ni. Sebenarnya, saya ni bukan jenis yang suka2 @ mudah percaya dengan produk2 kecantikan/ kesihatan ini pun TETAPI setelah mendengar tentang khasiat serta kelebihan RUMPAI LAUT KOLEGEN ini dan hasil testimoni dari kenalan semua mengatakan bagus...saya pun beli jugak Rumpai Laut tu. 


Ha....ape lagi, moh le kita tinjau sekitar aktiviti merebus/memasak Rumpai Laut yang saya wat. 

Ini dia rumpai laut yang telah dikeringkan. Terdapat 2 jenis gred ye...op coz la yang warna dark purple tu yang paling bagus khasiatnya.


Rumpai laut yang kering hendaklah direndam, macam yang saya  buat, saya rendam semalaman. Tetapi sebelum itu, rumpai laut tu kena cuci bersih2...macam cuci beras.


Ha...ini lah rumpai yang tengah direbus. Bagi mengelakkan bau, better letak daun pandan kasi wangi skit....hehehehe


Hahahaha....ini lah hasil rebusan tadi. Sukatan air rebusan untuk 100gm 2.5 liter. Lepas direbus hendaklah ditapis dahulu......hasil tapisan (gel yang kasar) itu boleh di wat masker, airnyer boleh wat minum

TAK PERCAYA???? SILA BACA ENTRY DI BAWAH:




Kebaikan Kolagen Asli

  • Menyeimbangkan BERAT BADAN dan HORMON, peningkatan PAYUDARA
  • Anti-bakteria, membuang TOKSIN
  • Menghilangkan SEMBELIT
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
  • MENCANTIKKAN KULIT, MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
  • Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
  • Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
  • Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT
  • Membantu meningkatkan METABOLISME
  • Meningkatkan fungsi stomatch
  • Membantu menghapuskan nefritis, Artritis, basal
  • Menguatkan saluran darah, meningkatkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah badan dan purpura haemorrhagica
  • Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
  • Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR
  • SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
  • Mencegah ANEMIA
  • Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya



~ SELAMAT MENCUBA~


DIET RASULULLAH

ASSALAMMUALAIKUM...SELAMAT SEJAHTERA SEMUA


Hari ini saya nak kongsi sedikit pengetahuan tentang TIPS PEMAKANAN (apa yang kita selalu makan). Kadang-kala kita ni tak tahu pun yang kita makan itu boleh mengundang penyakit. Perut juga merupakan salah satu dari tempat atau sarang penyakit. 


Antara punca penyebab penyakit dari perut ialah; Cara Pemakanan Seharian yang tidak sistematik, Makan berlebihan, Tidak Berwaspada dengan makanan atau minuman yang dihinggapi serangga dan kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri (menggosok gigi bagi menghindari bakteria dalam mulut) dan Mengambil ubat tanpa nasihat doktor.


Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami)


Kat sini ada sedikit info DIET RASULULLAH untuk dikongsi, semoga dapat membantu rakan2 pembaca ye.



p/s : actually, ini pun peringatan tuk saya dan family jugak...bile time makan tu kita bedal jer semua, tak kira makanan darat ataupun laut, lagi 1 perkara, baru saya tahu yang kita tak sepatutnye Meninggalkan Makan Malam. TAK PERCAYA? ADE KESAN TAK? (Hahahahaha....sambil gelak jahat, kesannya ialah kita akan cepat nampak tua & kolestrol dalam badan akan berganda....TAKUT TAK!?)


Oleh itu, marilah kita menjaga cara pemakan kita, agar dapat menghindari diri dari sebarang penyakit dan sebaik2 pencegahan dan pengubatan amalan Nabi Muhammad s.a.w ialah PUASA.

Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat." (Riwayat Abu Hurairah)


15 Mac 2013

D.I.Y Kalendar Lama

Assalammmualaikum...dan Salam Jumaat wat semua blogger....


Hari ini saya nak kongsi tips recycle semula kalendar. Sebenarnya, saya buat ini awal tahun 2013, nak mengharapkan kalendar yang ade semua yang tuk dinding, x sesuai nak letak kat meja....ape lagi kerja2 recycle dilakukan dengan mudah jer.


First, kena ada komputer yang ado aplication Microsoft Publisher...kat dalam tu ada Calendar....just click, pilih ikut suka nak design camner...pastu masukkan gambar2 model terhangat....tarikh2 keramat @ yang wajib diingati....Print....pastu....gunting & tampal kat kalendar lama tu....TADAAAAA.....dah siap. SIMPLE KAN....?????

Macam yang saya buat: 

Gambar : of coz pic saya n my hubby

Tarikh : sy masukkan tarikh gaji, cuti umum, cuti sek, besday family n fren, anniversarry.

Warna : ikut suka hati....


ha...inilah hasil karya kreativitiku.....


~SELAMAT MENCUBA~

P/S ; ini pun impak dari Program 5S la agaknya ye....kesedaran.



SAMPAIKAN RINDU

Assalammualaikum
^
^
^
^
Terkaku sekejap jari jemari ku...Ha, tu la sape suruh lama tak menulis...kan dah tumpul idea tu....nasib baik gak password tu ingat lagi...tapi teragak2 jugak ler...x tau yang mana satu.....ingat2 lupa. Ha, pengajaran tuk diri sendiri....barang yang lama jgn dilupa @ dibuang terus...masih ada 'antik'nye. Banyak kenangan yang telah diukir di blog ini.
^
^
^
^
OHHHH TIDAKKKKK.......Ya Allah, rindunyer saya kat blog ini. Tanpa disedari sekejap jer dah 15 Mac 2013. Kalau rumah dah tinggal lama cenggini sure dah ade 'hantu'. HEHEHEHE. 
^
^
^
^
Mesti korang tertanya2 ape yang menyebabkan aku teringat kat blog cinta hati saya ni. Malam tadi, aku n suami telah menonton tv rancangan di TV9 Drama berjudul 
"Bunga Merah Punya". 



Sure korang dok pk, ape kaitannye citer ni dengan blog yang lama aku x kunjungi ini. Sebenarnya, pertama kali mendengar lagu "Sampaikan Rindu" ini sangat menyentap hati ini....memang pasal rindu la korang.....kalau tak rindu tak gagah jugak nak memblog balik ni. Best citer ini...semalam 1st time tengok citer tu, walaupun dah byk episod.
^
^
^
^
Saya gagahkan diri menanya cik "Google" dan ini hasilnya.....
^
^
^
SAMPAIKAN RINDU....
OST BUNGA MERAH PUNYA

NYANYIAN: IZZUE ISLAM & SHARIFAH SAKINAH

OH BULAN SAMPAIKAN RINDUKU
OH BINTANG KIRIMKAN CINTAKU
YANG HILANG PASTIKAN BERSATU
OH SAYANG DI DALAM MIMPIMU

OH BULAN SAMPAIKAN RINDUKU
OH BINTANG KIRIMKAN CINTAKU
YANG HILANG MUNGKINKAH BERSATU
OH SAYANG DI MANA DIRIMU

MALAM INI AKU SENDIRI
MENANTI DAN TERUS MENANTI

MALAM INI AKU SENDIRI LAGI
MENANTI DAN TERUS MENANTI

USAH DITANGIS LAGI
USAH DIRINDU LAGI
PASTI KITA BERTEMU NANTI

USAH DITANGIS LAGI
USAH DIRINDU LAGI
PASTI KITA BERTEMU PASTI


INSYAALLAH, lepas ni saya akan rajin up date xtvt saya dan suami ye.....lagi satu, jangan lupa tonton cerita ini 
SETIAP KHAMIS, JAM 8.30 MLM , TV9.

JOM LAYAN LAGU BEST INI



HaPPy ToGeTHeR

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

ANNIVERSARY PERKAHWINAN

~26 Mei 2007 ~

KiSAH KAMi

Tanggal 26 Mei merupakan tarikh paling istimewa, termeteri ikatan Qaseh 2 hamba Allah yang telah disatukan..Alhamdulillah. Seperti baru berlaku sebentar tadi, memori pada tanggal ini seperti tidak bisa luput dalam ingatan,dengan sekali lafaz, Allah telah mengizinkan agar segala yang dirancang dapat dilaksanakan. Dengan harapan setinggi bintang di langit, agar Qaseh ini terus segar dengan izin dari Nya,AMIN. Bermulalah episod Qaseh RAFIE-JUE.

SaYa FoLLoW BloG iNi...

Aku MeNuLiS

Google+ Followers