Alhamdulillah, hari ni cuti sekolah (en. suami aje) dan saya pun bercuti...saje jer nak luangkan masa bersama...cewah...romantis gitu...hari ni saya nak masak Spaghetti (tapi di tunjuk ajar oleh en. suami). Ala..bahan2 yang digunakan pun ape yang ado jer kat umah...Jom la layan gambar2 yang sempat di snap oleh sifu:
Bawang Holland yang dipotong dadu |
Daging cincang |
Tomato yang dipotong dadu |
Sos ~ saya guna jenama Kimball...nak cuba try test, sedap ke x? |
Bahan utama ~ Spaghetti yang siap di celur # tips, campurkan sedikit minyak ke dalam air rebusan bagi mengelakkan spaghetti melekat. |
Daun Bay ~ English version Bay leaf |
Mula2 panaskan minyak, tumis bawang hingga kekuningan, pastu masukkan lobak yang telah dicincang @ blend halus n tomato. Setelah sebati boleh la masukkan daging. |
Kemudian, kita masukkan pula sos kimball |
Tambahkan sedikit air ~ tunggu hingga menggelegak dan sedikit pekat *INI LAH HASILNYA....ALA MALU LE NAK TUNJUK HASIL 1 ST TIME* |
Spaghetti ala Jeijue Tapi dalam saya sibuk nak belajar masak masakan orang putih, en. suami telah menyiapkan satu juadah untuk makan malam katanya....ayam masak paprik merah. |
Ayam Masak Paprik Merah |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan